Wstępne schładzanie mleka. Podgrzewanie wody pitnej dla krów
Miernik mleka – elektroniczny przepływomierz turbinowy o dużej dokładności może być stosowany jako licznik odpompowanego mleka ze schładzalnika, który jest bardzo przydatny w codziennej kontroli ilości oddawanego mleka do mleczarni.
Miernik mleka – przepływomierz, wykonany jest ze stali kwasoodpornej AISI 316 z częściami plastikowymi obojętnymi chemicznie. Jest przystosowany do mierzenia płynów spożywczych oraz żrących i aktywnych chemicznie w czasie przepływu pod dużym ciśnieniem pracy. Na specjalne życzenie, do mierzenia dużych ilości, przepływomierz ten może być wykonany w całości ze stali kwasoodpornej.
Maksymalna temperatura pracy: 75°C
Mierzony przepływ l/min: 35-350
Maksymalne ciśnienie pracy (bar) 60
Przyłącze: 1 ½”
Elektroniczny wyświetlacz (wymiary):
Przepływomierz turbinowy (wymiary):
Wyświetlacz może wyświetlać:
Możliwa kalibracja urządzenia dla cieczy o różnych temperaturach i lepkościach.
Zasilanie baterią 9V.
W pełni kompatybilny z cieczami spożywczymi takimi jak mleko, olej, wino, piwo.
Instalacja urządzenia jest bardzo łatwa. Przepływomierz z turbiną należy wstawić za pomocą odpowiednich przyłączy w odcinek rury przez którą przepływa mleko. Następnie należy wkręcić w przepływomierz elektroniczny wyświetlacz z klawiaturą i podłączyć baterię. Elektroniczny wyświetlacz posiada pokrywę, która zabezpiecza przez uszkodzeniami.
Dokładność urządzenia sięga 99% z powtarzalnością błędu mniejszą niż 0,25%.
Filtr mleczny 320/32 mm MI2409034
Filtr mleczny 455/32 mm MI2409062
Filtr mleczny 620/32 mm MI2409063
Wyjścia filtra 28-40 mm MI2400078
Uchwyt sprężyny filtra MI2400137
Uszczelka do uchwytu sprężyny MI2400139
Filtry rurowe:
Wkład filtra 310×57 mm FC310
Wkład filtra 455×57 mm FC455
Wkład filtra 455×76 mm FC455/E
Wkład filtra 530×57 mm FC530
Wkład filtra 620×57 mm FC620
Wkład filtra 800×76 mm FC810/76
Wkład filtra 800×125 mm FC850/124
Filtry okrągłe:
Wkład filtra śr. 120 mm FD120
Wkład filtra śr. 220 mm FD220
Wkład filtra śr. 240 mm FD240
Rura mleczna ze stali kwasoodpornej:
śr. 18 x 1,5 gr. ścianki MAR 18×1,5
śr. 28 x 1,0 gr. ścianki MAR 28×1
śr. 40 x 1,0 gr. ścianki MAR 40×1
śr. 44 x 1,5 gr. ścianki MAR 44×1,5
śr. 45 x 2,0 gr. ścianki MAR 45×2
śr. 52 x 1,0 gr. ścianki MAR 52×1
śr. 63 x 1,5 gr. ścianki MAR 63×1,5
Kolano stal kwasoodporna:
śr. 25 RU/KOL 25
śr. 28 RU/KOL 28
śr. 34 RU/KOL 34
śr. 40 RU/KOL 40
śr. 52 RU/KOL 52
śr. 63 RU/KOL 63
Łuk stal kwasoodporna:
śr. 40 RU/ŁUK 40
śr. 51 RU/ŁUK 51
śr. 52 RU/ŁUK 52
Redukcja 34/28 RU/RED 34/28
Redukcja 40/34 RU/RED 40/34
Redukcja 50,8/32 RU/RED 51/32
Redukcja 50,8/38,1 RU/RED 51/38
Redukcja 52/34 RU/RED 52/34
Redukcja 52/40 RU/RED 52/40
Trójnik 3×40 mm RU/T-3×40
Trójnik 3×50 mm RU/T-3×50
Trójnik 3×63,5 mm RU/T-3×63,5
Płytowy wymiennik ciepła stosowany w instalacjach schładzania mleka. Przy współczynniku 2,5 l wody do 1 l mleka możliwe jest zredukowanie temperatury mleka do około 2 º C powyżej wody chłodzącej, która osiąga 15 º C i poprzez zbiornik pośredni podawana jest do poideł zaraz po udoju
Dwustronna membranowa pompa mleka:
Zestaw agregatów podciśnienia ze zbiornikiem wyrównawczym i tłumikami:
Układ „spiętrzenia” mycia na końcu rurociągu:
Przekrój poprzeczny przez rurociągi instalacji systemu oddzielnego dojenia mleka „chorego” wraz z ramieniem obrotowym:
Poganiacz krów:
Zalecany rozmiar wymiennika płytowego jest zdeterminowany prędkością przepływu mleka. Jest to uzależnione od ilości stanowisk udojowych, liczby dojarzy oraz typu dojarki . Jeden operator zwykle nie wydoi więcej niż 10 krów na godzinę na jednym stanowisku. Zakładając, że każda dojona krowa daje 18 litrów /h, niezbędny będzie wymiennik płytowy 1800 L/h. W zależności od ilości aparatów udojowych i ilości pozyskanego mleka należy dobrać przepływy wody chłodzącej według zestawienia :
4 zestawy udojowe 900 L/h | Minimalny przepływ wody 2270 L/h |
6 zestawów udojowych 1350 L/h | Minimalny przepływ wody 3400 L/h |
10 zestawów udojowych 1800 L/h | Minimalny przepływ wody 4500 L/h |
16 zestawów udojowych 2724 L/h | Minimalny przepływ wody 6800 L/h |
20 zestawów udojowych 3600 L/h | Minimalny przepływ wody 9000 L/h |
Tabela porównawcza temperatur mleka i wody na wyjściu chłodnicy płytowej dla mleka o temp. wejściowej 35º C | |||||||
Temp.wody chłodzącej na wlocie | Stos.wody chł. do mleka (1:1) | Stos.wody chł. do mleka(2 :1) | Stos.wody chł. do mleka (3:1) | ||||
Temp. wody | Temp. mleka | Temp. wody | Temp. mleka | Temp. wody | Temp. mleka | ||
10 º C | 27 º C | 20 º C | 20 º C | 15 º C | 17 º C | 14 º C | |
15 º C | 28 º C | 21 º C | 23 º C | 19 º C | 21 º C | 18 º C | |
20 º C | 30 º C | 25 º C | 27 º C | 23 º C | 25 º C | 22 º C |
Pompa mleczna tłocząca mleko przez chłodnicę powinna mieć zmienną wydajność. Pozwala to na optymalne wykorzystanie zainstalowanego schładzalnika. Większość pomp mlecznych stosowanych to pompy membranowe, z możliwością regulacji prędkości obrotowej lub pompy wirnikowe pod warunkiem, że można regulować ich prędkość . Preferowaną i polecaną jest pompa membranowa, która pompuje łagodnie, równomiernie bez niepotrzebnego rozbijania mleka.
Istotne znaczenie dla wielkości przepływu ma użyty filtr mleczny. Powinien być zainstalowany przed schładzalnikiem co zapobiega ewentualnemu zabrudzeniu i przytkaniu płyt wymiennika ciepła.
Prosimy o kontakt osoby zainteresowane naszymi schładzalnikami mleka i instalacjami jego pozyskiwania, oferujemy pomoc, doradztwo i opiekę techniczną.
Płytowy wymiennik ciepła firmy nazywany również schładzalnikiem płytowym, został zaprojektowany dla wstępnego schłodzenia mleka w gospodarstwach mlecznych przy pomocy jedno lub dwustopniowego procesu schładzania mleka transportowanego do schładzalnika z wykorzystaniem dobrze schłodzonej wody. Efektem schładzania mleka jest jednoczesne podgrzewaniem wody pitnej dla krów.
Ponieważ krowy wypijają 4 do 6 litrów wody na 10 kg suchej karmy i szczególnie chętnie piją po dojeniu, system płytowego schładzania mleka pozawala uzyskać przez cały rok wodę pitną o stałej temperaturze, co ma istotny wpływ na ich wydajność mleczną .Oferowane systemy są wysoko cenione nie tylko przez irlandzkich rolników, ale także przez mleczarnie, które skupują dzięki nim wysokiej jakości surowiec. Konstrukcja płytowych wymienników ciepła pozwala na dowolne rozbudowywanie lub ewentualne zmniejszanie wydajności urządzenia przez proste usuwanie lub dodawanie płyt chłodzących. Przy współczynniku 2,5 L wody do 1L mleka możliwe jest uzyskanie temperatury mleka, od 2 do 4 ºC wyższej niż temperatura wody na wejściu do chłodnicy. Kompletna i szczelna zabudowa schładzalników płytowych zapewnia utrzymanie wysokiej higieny i czystości mleka w instalacji. Wszystkie płyty chłodzące są łatwe do wyczyszczenia na miejscu, odporne na korozje i ewentualne działanie żrące większości detergentów.
Opis płytowego wymiennika ciepła:
Co to jest płytowy schładzalnik ?
Płytowy schładzalnik to tak naprawdę płytowy wymiennik ciepła. Mleko ciepłe przepływa pomiędzy dwoma płytami urządzenia, które przeplecione są innymi płytami z płynącą zimną woda. Ten proces powtarzany jest na całej długości schładzalnika w poszczególnych sekcjach płyt. Firma PEARSON oferuje dwa typy schładzalników płytowych. Model pojedyńczy oznaczony jako “M” oraz podwójny “MM”. Model podwójny to tak naprawdę dwa odzielne schładzalniki pracujące w jednym pomieszczeniu. Dwie oddzielne sieci wodociagowe zasilają schładzalniki z których pierwszy ochładza wstępnie a drugi chłodzi już wodę schłodzoną, co daje szybszy i skuteczniejszy efekt schłodzenia.
Kupujący i decydujący się na taki schładzalnik musi dobrze dobrać typ i wielkość urządzenia. Należy odpowiedznio skalkulować przepływ mleka we własnej instalacji dojnej i mieć na uwadze ewentualne zwiekszenie wydajności mleka czy wielkości hali udojowej. Wiąże się to z wyborem odpowiedzniej pomy mlecznej a najczęściej dwóch pomp z których pierwsza tłoczy mleko a druga może wspomóc mycie lub może pompować ewentualne „chore” mleko z odzielnej instalacji.
Wybór poprawnego typu schładzalnika
Zainstalowanie podwójnego wymiennika ciepła jest uzależnione od łatwego dostępu do zimnej wody. Ochłodzona woda może być pozyskana bezpośrednio ze schładzalnika mleka ze zbiornikiem wody lodowej albo z oddzielnego zbiornika zimnej wody. Użycie podwójnego schładzania może obniżyć temperaturę mleka zlewanego do schładzalnika do 4° C. Tak niska temperatura hamuje w znacznym stopniu rozmnażanie się bakterii w mleku.