zioła. dodatki paszowe dla bydła

Zioła i dodatki paszowe – Krowy

kr1

Obniża i stabilizuje ilość komórek somatycznych w mleku na niskim poziomie.

Podwyższa sprawność układu odpornościowego i zwiększa aktywność fagocytową.

Bardzo pomocny w eliminacji “cichych rui”.

Ogranicza występowanie kwasicy.

Potęguje apetyt, zwiększa wydzielanie enzymów i soków trawiennych.

Ułatwia regenerację kosmków jelitowych.

Pełni funkcję ochronną wątroby.

Olejki eteryczne wchodzące w skład Mix Oil:

Eukaliptusowy – niszczy paciorkowce i gronkowce

– leczy nieżyty układu oddechowego

– rozszerza oskrzela

– dezynfekuje drogi oddechowe

– działa przeciwbakteryjnie

Tymiankowy – działa przeciwgrzybicznie

– działa przeciwrobaczo

– pobudza wydzielanie soków trawiennych

Czosnkowy – niszczy bakterie Gram + i Gram –

– wpływa pierwotniakobójczo

– obniża stężenie cholesterolu

– zapobiega zakrzepicy

– wzmaga przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi

– zwiększa przyswajalność tłuszczów

Pomarańczowy – działa relaksująco, zmniejsza stres, łagodzi stan napięcia nerwowego

Oregano – pomocny przy mięśniobólach, nerwobólach, urazach kończyn i tkanek

miękkich okołostawowych

kr2

Wydatnie wspomaga organizm krowy w ograniczaniu infekcji bakteryjnych gruczołu mlecznego.

Wprowadzony do organizmu przez układ pokarmowy działa:

przeciwbakteryjnie z uwagi na zawarte w nim tymol, karwakrol, allicynę, geraniol, garbniki

przeciwzapalnie to efekt obecnej w składzie glicyrhizyny i aldehydu kwasu cynamonowego

antygrzybicznie ze względu na na zawarte związki flawonowe

przeciw temperaturowo dzięki pochodnym kwasu cynamonowego

pobudza apetyt zawarte w nim związki między innymi octan cynamonowy stymulują

wydzielanie śliny i sekrecję soków trawiennych

Mechanizm działania przeciwzapalnego

Właściwością glicyrhizyny (jak i innych salicylanów) jest wpływ na inhibitony z grupy prostaglandyn. Prostaglandyny są odpowiedzialne za: gorączkę, pocenie się czyli generalnie produkcję endotoksyn Działanie salicylanów sprowadza się do wstrzymania produkcji cyklooksygenozy, enzymu, który zapoczątkowuje ich produkcje.

kr3

Cynk –  niezbędny w procesie wzrostu organizmu, produkcji i sekrecji hormonów. Niedobór osłabia tempo wzrostu, wpływa na utratę apetytu, pogarsza wykorzystanie paszy, powoduje schorzenia skórne i zaburzenia rozwoju rogu kopytowego

Mangan – uczestniczy w syntezie tłuszczy. Niedobór wstrzymuje wzrost, powoduje wykształcenie słabego systemu kostnego i zwiększa podatność na choroby.

Miedź – wpływa na syntezę hemoglobiny. Jej brak prowadzi do anemii, dysfunkcji układu

nerwowego, powstawania słabej tkanki kostnej, depigmentacji i zaburzeń okrywy włosowej.

Kobalt – odgrywa istotną rolę w syntezie białek

Sód – niezbędny przy mineralizacji kości oraz syntezie białek

Wapń – podstawowy budulec kości i zębów

Witamina B1 –  tonizuje działanie układu nerwowego.

Witamina B6 –  jest biokatalizatorem syntezy białek.

Witamina C –   reguluje pracę układu nerwowego. Element składowy (uszczelniacz) ścian naczyń krwionośnych

Witamina PP – odgrywa bardzo ważną rolę w budowie odporności naturalnej

Cholina – decyduje o prawidłowym działaniu układu nerwowego

Kwas pantotenowy – zapobiega depresji, drażliwości a jednocześnie infekcjom górnych dróg

oddechowych. Zwiększa apetyt.

Dojarki rurociągowe, dojarki przewodowe, dojarki bańkowe, mierniki mleka, falowniki, zioła dla krów, drobiu, świń.