Zioła i dodatki paszowe – Krowy
Obniża i stabilizuje ilość komórek somatycznych w mleku na niskim poziomie.
Podwyższa sprawność układu odpornościowego i zwiększa aktywność fagocytową.
Bardzo pomocny w eliminacji “cichych rui”.
Ogranicza występowanie kwasicy.
Potęguje apetyt, zwiększa wydzielanie enzymów i soków trawiennych.
Ułatwia regenerację kosmków jelitowych.
Pełni funkcję ochronną wątroby.
Olejki eteryczne wchodzące w skład Mix Oil:
Eukaliptusowy – niszczy paciorkowce i gronkowce
– leczy nieżyty układu oddechowego
– rozszerza oskrzela
– dezynfekuje drogi oddechowe
– działa przeciwbakteryjnie
Tymiankowy – działa przeciwgrzybicznie
– działa przeciwrobaczo
– pobudza wydzielanie soków trawiennych
Czosnkowy – niszczy bakterie Gram + i Gram –
– wpływa pierwotniakobójczo
– obniża stężenie cholesterolu
– zapobiega zakrzepicy
– wzmaga przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi
– zwiększa przyswajalność tłuszczów
Pomarańczowy – działa relaksująco, zmniejsza stres, łagodzi stan napięcia nerwowego
Oregano – pomocny przy mięśniobólach, nerwobólach, urazach kończyn i tkanek
miękkich okołostawowych
Wydatnie wspomaga organizm krowy w ograniczaniu infekcji bakteryjnych gruczołu mlecznego.
Wprowadzony do organizmu przez układ pokarmowy działa:
przeciwbakteryjnie z uwagi na zawarte w nim tymol, karwakrol, allicynę, geraniol, garbniki
przeciwzapalnie to efekt obecnej w składzie glicyrhizyny i aldehydu kwasu cynamonowego
antygrzybicznie ze względu na na zawarte związki flawonowe
przeciw temperaturowo dzięki pochodnym kwasu cynamonowego
pobudza apetyt zawarte w nim związki między innymi octan cynamonowy stymulują
wydzielanie śliny i sekrecję soków trawiennych
Mechanizm działania przeciwzapalnego
Właściwością glicyrhizyny (jak i innych salicylanów) jest wpływ na inhibitony z grupy prostaglandyn. Prostaglandyny są odpowiedzialne za: gorączkę, pocenie się czyli generalnie produkcję endotoksyn Działanie salicylanów sprowadza się do wstrzymania produkcji cyklooksygenozy, enzymu, który zapoczątkowuje ich produkcje.
Cynk – niezbędny w procesie wzrostu organizmu, produkcji i sekrecji hormonów. Niedobór osłabia tempo wzrostu, wpływa na utratę apetytu, pogarsza wykorzystanie paszy, powoduje schorzenia skórne i zaburzenia rozwoju rogu kopytowego
Mangan – uczestniczy w syntezie tłuszczy. Niedobór wstrzymuje wzrost, powoduje wykształcenie słabego systemu kostnego i zwiększa podatność na choroby.
Miedź – wpływa na syntezę hemoglobiny. Jej brak prowadzi do anemii, dysfunkcji układu
nerwowego, powstawania słabej tkanki kostnej, depigmentacji i zaburzeń okrywy włosowej.
Kobalt – odgrywa istotną rolę w syntezie białek
Sód – niezbędny przy mineralizacji kości oraz syntezie białek
Wapń – podstawowy budulec kości i zębów
Witamina B1 – tonizuje działanie układu nerwowego.
Witamina B6 – jest biokatalizatorem syntezy białek.
Witamina C – reguluje pracę układu nerwowego. Element składowy (uszczelniacz) ścian naczyń krwionośnych
Witamina PP – odgrywa bardzo ważną rolę w budowie odporności naturalnej
Cholina – decyduje o prawidłowym działaniu układu nerwowego
Kwas pantotenowy – zapobiega depresji, drażliwości a jednocześnie infekcjom górnych dróg
oddechowych. Zwiększa apetyt.