Premiks Ziołowo Chelatowy dla tuczników

MIX  OIL T

Nie  antybiotykowy  stymulator  wzrostu trzody chlewnej

Zawiera wyciągi szeregu zwiazków biologicznie czynnych w tym także naturalnych bakteriostatyków jak tymol czy karwakrol, które nie mają okresu karencji.

Dodatek ten szybko i skutecznie poprawia zdrowotność zwierząt i wyniki ekonomiczne tuczu.

  • Uruchamia biologiczną ochronę przed biegunkami i schorzeniami bakteryjnymi przewodu pokarmowego – istotne zwłaszcza u prosiat
  • Stabilizuje mikroflorę przewodu pokarmowego
  • Wspomaga leczenie dezynterii
  • Zwiększa możliwości obronne organizmu na infekcje.
  • Ogranicza charłactwo i upadki zwierząt – większe wyrównanie miotów
  • Przyspiesza przejście prosiąt z mleka matki na paszę stałą
  • Łagodzi stres około odsadzeniowy – wyższe zdolności adaptacyjne organizmu
  • Potęguje łaknienie – szczególnie istotne u ras wysokomięsnych z uwagi na ich mankament genetyczny – niską żerność
  • Zwiększa pobieranie paszy
  • Aktywizuje proces trawienia
  • Podnosi wykorzystanie składników pokarmowych
  • Skraca okres tuczu
  • Zmniejsza zużycie paszy na 1 kg przyrostu
  • W paszy dla loch karmiących sprawia, że straty masy ciała loch w okresie do odsadzenia prosiąt sa mniejsze
  • Wzrasta odsetek skutecznego krycia w pierwszej rui

MIX  OIL T

Skład:

  • Ekstrakty olejków eterycznych i olejków żywicznych
  • Nośnik
  • Sól

Konsystencja : drobny proszek

Barwa : kremowa

Zapach : ziołowy

Smak : przyprawowy, słony

Dawkowanie:

  • Dla zwierząt o masie ciała do 30 kg      –  0,15 kg / 1 t paszy pełnoporcjowej
  • Dla zwierząt o masie ciała pow. 30 kg   – 0,10 kg / 1 t paszy pełnoporcjowej

Niezbędne wykonanie przedmieszki – dodatek w formie silnego koncentratu.

Przechowywanie : czyste, suche i przewiewne miejsce

Trwałość : 12 miesięcy

Produkt spełnia wymogi stawiane nie antybiotykowym stymulatorom produkcji:

–         pobudza zwierzęta do zwiększonego pobierania karmy

–         podnosi efekty produkcyjne ilościowo i jakościowo

–         zmniejsza zużycie paszy na pozyskanie 1 kg produktu finalnego

–         zmniejsza upadki zwierząt

–         podnosi zdrowotność stada

–         poprawia efekty finansowe produkcji

–         ogranicza emisję zanieczyszczeń do środowiska

–         produkt finalny nie zawiera pozostałości antybiotyków

zapobiegając narastaniu odporności na antybiotyki u ludzi

Jak  działają zioła:

–         Zwiększają atrakcyjność smakowo – zapachową paszy

–         Zwiększają produkcję i wydzielanie enzymów i soków trawiennych

–         Wzmagają (stymulują) apetyt

–         Aktywizują przemianę materii – lepsze trawienie

–         Przyspieszają (ułatwiają) wchłanianie składników odżywczych

–         Wzmacniają odporność własną – zwiększona aktywność fagocytowa

–         Uruchamiają biologiczną ochronę przed biegunkami i schorzeniami bakteryjnymi przewodu pokarmowego

–         Wzbogacają paszę w silne związki bakteriostatyczne

–         Współdziałają z antybiotykiem w trakcie prowadzonej terapii – zjawisko synergizmu

–         Przyczyniają się do zmniejszenia wytwarzania toksyn bakteryjnych np. amoniaku – odciążenie wątroby

–         Stabilizacją mikroflorę w przewodzie pokarmowym

–         Korzystnie wpływają na regenerację kosmków jelitowych

–         Łagodzą stres około odsadzeniowy – zdolności adaptacyjne organizmu są wyższe

–         Podnoszą odsetek skutecznego krycia w pierwszej rui

 

Działanie chelatów

  • bezpośrednie odżywianie komórek składnikami mineralnymi tzw. efekt tunelowy, przyswajalność kationów w formie chelatu jest nawet 10-krotnie wyższa od kationów trafiających do organizmu w formie chlorków,siarczanów czy tlenków.
  • Uwolnione w komórce od kationów chelatory, pełnią funkcję nośnika zabierającego z niej substancje szkodliwe lub zbędne jak :
    –  produkty przemiany materii
    –  jony metali ciężkich
    –  substancje toksyczne
  • Stosując chelaty, unikamy przedawkowania składnikami mineralnymi bo, organizm uwalnia kationy ze związku chelatowego dopiero wówczas gdy dana komórka sygnalizuje jego niedobór.
  • Stosowanie chelatów korzystnie wpływa na układ krwionośny organizmu, usuwając złogi na ścianach tętnic. Złogi wywierają negatywny wpływ na serce, układ rozrodczy (mięśniaki) a także funkcje kończyn (bóle, brak krążenia, dna moczanowa).
  • Związki chelatowe, są komórkom nieustannie potrzebne, aby mogły w nich zachodzić prawidłowe reakcje biochemiczne. Pełnią funkcję koenzymów wspierających enzymy będące aktywatorami tych reakcji. W pojedynczej komórce 100 tys. enzymów bierze udział w ponad milionie reakcji biochemicznych na minutę.

Dream Mix oil i Shutle pigs RAPORT