Płytowy wymiennik ciepła

Płytowy wymiennik ciepła firmy PEARSON nazywany również  schładzalnikiem płytowym, został zaprojektowany dla wstępnego schłodzenia mleka w gospodarstwach mlecznych przy pomocy jedno lub dwustopniowego procesu schładzania mleka transportowanego do schładzalnika z wykorzystaniem dobrze schłodzonej wody. Efektem schładzania mleka jest jednoczesne podgrzewaniem wody pitnej dla krów.

Ponieważ krowy wypijają 4 do 6 litrów wody na 10 kg suchej karmy i szczególnie chętnie piją po dojeniu, system płytowego schładzania mleka pozawala uzyskać przez cały rok wodę pitną o stałej temperaturze, co ma istotny wpływ na ich wydajność mleczną .Oferowane systemy są wysoko cenione nie tylko przez irlandzkich rolników, ale także przez mleczarnie, które skupują dzięki nim wysokiej jakości surowiec. Konstrukcja płytowych wymienników ciepła pozwala na dowolne rozbudowywanie lub ewentualne zmniejszanie wydajności urządzenia przez proste usuwanie lub dodawanie płyt chłodzących. Przy współczynniku 2,5 L wody do 1L mleka możliwe jest uzyskanie temperatury mleka, od 2 do 4 ºC wyższej niż temperatura wody na wejściu do chłodnicy.  Kompletna i szczelna zabudowa schładzalników płytowych zapewnia utrzymanie wysokiej higieny i czystości mleka w instalacji. Wszystkie płyty chłodzące są łatwe do wyczyszczenia na miejscu, odporne na korozje i ewentualne działanie żrące większości detergentów.

Płytowy wymiennik ciepła
Płytowy wymiennik ciepła

Opis płytowego wymiennika ciepła:

  • Posiada szczelną i spójną konstrukcje.
  • Wpływa na zmniejszenie ilości bakterii.
  • Obniża czas pracy kompresora zbiornika mleka.
  • Zmniejsza zużycie energii.
  • Szybciej ochładza mleko.
  • Zmniejsza wzrost temperatury mleka przechowywanego już w zbiorniku.
  • Może być używany do całkowitego schłodzenia mleka z pominięciem zbiornika głównego .
  • Dostarcza ciepłej wody zdatnej do picia.
  • Dostarcza ciepłej wody używanej do mycia wymion.
  • Pojenie krów ciepłą wodą zwiększa ilość dojonego mleka
  • Może być używany w systemach schładzania zwykłej wody, wody lodowej lub glikolu etylowego.

 

 

 

Co to jest płytowy schładzalnik ?

Płytowy schładzalnik to tak naprawdę płytowy wymiennik ciepła. Mleko ciepłe przepływa pomiędzy dwoma płytami urządzenia, które przeplecione są innymi płytami z płynącą zimną woda. Ten proces powtarzany jest na całej długości schładzalnika w poszczególnych sekcjach płyt. Firma PEARSON oferuje dwa typy schładzalników płytowych.  Model pojedyńczy oznaczony jako “M” oraz podwójny “MM”. Model podwójny to tak naprawdę dwa odzielne schładzalniki pracujące w jednym pomieszczeniu. Dwie oddzielne sieci wodociagowe zasilają schładzalniki z których pierwszy ochładza wstępnie a drugi chłodzi już wodę schłodzoną, co daje szybszy i skuteczniejszy efekt schłodzenia.

Kupujący i decydujący się na taki schładzalnik musi dobrze dobrać typ i wielkość urządzenia. Należy odpowiedznio skalkulować przepływ mleka we własnej instalacji dojnej i mieć na uwadze ewentualne zwiekszenie wydajności mleka czy wielkości hali udojowej. Wiąże się to z wyborem odpowiedzniej pomy mlecznej a najczęściej dwóch pomp z których pierwsza tłoczy mleko a druga może wspomóc mycie lub może pompować ewentualne „chore” mleko z odzielnej instalacji.

 

Wybór poprawnego typu schładzalnika

Zainstalowanie podwójnego wymiennika ciepła jest uzależnione od łatwego dostępu do zimnej wody. Ochłodzona woda może być pozyskana bezpośrednio ze schładzalnika mleka ze zbiornikiem wody lodowej albo z oddzielnego zbiornika zimnej wody. Użycie podwójnego schładzania może obniżyć temperaturę mleka zlewanego do schładzalnika do 4° C.  Tak niska temperatura hamuje w znacznym stopniu rozmnażanie się bakterii w mleku.