Archiwa kategorii: Wstępne schładzanie mleka

Wstępne schładzanie oziębianie mleka

 

 

Płytowy wymiennik ciepła stosowany w instalacjach schładzania mleka. Przy współczynniku 2,5 l wody do 1 l mleka możliwe jest zredukowanie temperatury mleka do około 2 º C powyżej wody chłodzącej, która osiąga 15 º C i poprzez zbiornik pośredni podawana jest do poideł zaraz po udoju

so9

Dwustronna   membranowa pompa mleka:

Dwustronna membranowa pompa mleka
Dwustronna membranowa pompa mleka

 

Zestaw agregatów podciśnienia ze zbiornikiem wyrównawczym i tłumikami:

Zestaw agregatów podciśnienia
Zestaw agregatów podciśnienia

Układ „spiętrzenia” mycia na końcu rurociągu:

Układ spiętrzenia mycia na końcu rurociągu
Układ spiętrzenia mycia na końcu rurociągu

Przekrój poprzeczny przez rurociągi instalacji systemu oddzielnego dojenia mleka „chorego” wraz z ramieniem obrotowym:

Przekrój instalacji
Przekrój instalacji

Poganiacz krów:

so99

Wybór właściwego rozmiaru chłodnicy płytowej

Zalecany rozmiar wymiennika płytowego jest zdeterminowany prędkością przepływu mleka. Jest to uzależnione od ilości stanowisk udojowych, liczby dojarzy oraz typu dojarki . Jeden operator zwykle nie wydoi więcej niż 10 krów na godzinę na jednym stanowisku. Zakładając, że każda dojona krowa daje 18 litrów /h, niezbędny będzie wymiennik płytowy 1800 L/h. W zależności od ilości aparatów udojowych i ilości pozyskanego mleka należy dobrać przepływy wody chłodzącej według zestawienia :

4 zestawy udojowe 900 L/h Minimalny przepływ wody 2270 L/h
6 zestawów udojowych 1350 L/h Minimalny przepływ wody 3400 L/h
10 zestawów udojowych 1800 L/h Minimalny przepływ wody 4500 L/h
16 zestawów udojowych 2724 L/h Minimalny przepływ wody 6800 L/h
20 zestawów udojowych 3600 L/h Minimalny przepływ wody 9000 L/h
Tabela porównawcza temperatur mleka i wody na wyjściu chłodnicy płytowej dla mleka o temp. wejściowej 35º C
Temp.wody chłodzącej na wlocie Stos.wody chł. do mleka (1:1) Stos.wody chł. do mleka(2 :1) Stos.wody chł. do mleka (3:1)
Temp. wody Temp. mleka Temp. wody Temp. mleka Temp. wody Temp. mleka
10 º C 27 º C 20 º C 20 º C 15 º C 17 º C 14 º C
15 º C 28 º C 21 º C 23 º C 19 º C 21 º C 18 º C
20 º C 30 º C 25 º C 27 º C 23 º C 25 º C 22 º C

Pompa mleczna tłocząca mleko przez chłodnicę powinna mieć zmienną wydajność. Pozwala to na optymalne wykorzystanie zainstalowanego schładzalnika. Większość pomp mlecznych stosowanych to pompy membranowe, z możliwością regulacji prędkości obrotowej lub pompy wirnikowe pod warunkiem, że można regulować ich prędkość . Preferowaną i polecaną jest pompa membranowa, która pompuje łagodnie, równomiernie bez niepotrzebnego rozbijania mleka.
Istotne znaczenie dla wielkości przepływu ma użyty filtr mleczny. Powinien być zainstalowany przed schładzalnikiem co zapobiega ewentualnemu zabrudzeniu i przytkaniu płyt wymiennika ciepła.
Prosimy o kontakt osoby zainteresowane naszymi schładzalnikami mleka i instalacjami jego pozyskiwania, oferujemy pomoc, doradztwo i opiekę techniczną.

Przykładowy schemat instalacji schładzania mleka
Przykładowy schemat instalacji schładzania mleka

Płytowy wymiennik ciepła

Płytowy wymiennik ciepła firmy PEARSON nazywany również  schładzalnikiem płytowym, został zaprojektowany dla wstępnego schłodzenia mleka w gospodarstwach mlecznych przy pomocy jedno lub dwustopniowego procesu schładzania mleka transportowanego do schładzalnika z wykorzystaniem dobrze schłodzonej wody. Efektem schładzania mleka jest jednoczesne podgrzewaniem wody pitnej dla krów.

Ponieważ krowy wypijają 4 do 6 litrów wody na 10 kg suchej karmy i szczególnie chętnie piją po dojeniu, system płytowego schładzania mleka pozawala uzyskać przez cały rok wodę pitną o stałej temperaturze, co ma istotny wpływ na ich wydajność mleczną .Oferowane systemy są wysoko cenione nie tylko przez irlandzkich rolników, ale także przez mleczarnie, które skupują dzięki nim wysokiej jakości surowiec. Konstrukcja płytowych wymienników ciepła pozwala na dowolne rozbudowywanie lub ewentualne zmniejszanie wydajności urządzenia przez proste usuwanie lub dodawanie płyt chłodzących. Przy współczynniku 2,5 L wody do 1L mleka możliwe jest uzyskanie temperatury mleka, od 2 do 4 ºC wyższej niż temperatura wody na wejściu do chłodnicy.  Kompletna i szczelna zabudowa schładzalników płytowych zapewnia utrzymanie wysokiej higieny i czystości mleka w instalacji. Wszystkie płyty chłodzące są łatwe do wyczyszczenia na miejscu, odporne na korozje i ewentualne działanie żrące większości detergentów.

Płytowy wymiennik ciepła
Płytowy wymiennik ciepła

Opis płytowego wymiennika ciepła:

  • Posiada szczelną i spójną konstrukcje.
  • Wpływa na zmniejszenie ilości bakterii.
  • Obniża czas pracy kompresora zbiornika mleka.
  • Zmniejsza zużycie energii.
  • Szybciej ochładza mleko.
  • Zmniejsza wzrost temperatury mleka przechowywanego już w zbiorniku.
  • Może być używany do całkowitego schłodzenia mleka z pominięciem zbiornika głównego .
  • Dostarcza ciepłej wody zdatnej do picia.
  • Dostarcza ciepłej wody używanej do mycia wymion.
  • Pojenie krów ciepłą wodą zwiększa ilość dojonego mleka
  • Może być używany w systemach schładzania zwykłej wody, wody lodowej lub glikolu etylowego.

 

 

 

Co to jest płytowy schładzalnik ?

Płytowy schładzalnik to tak naprawdę płytowy wymiennik ciepła. Mleko ciepłe przepływa pomiędzy dwoma płytami urządzenia, które przeplecione są innymi płytami z płynącą zimną woda. Ten proces powtarzany jest na całej długości schładzalnika w poszczególnych sekcjach płyt. Firma PEARSON oferuje dwa typy schładzalników płytowych.  Model pojedyńczy oznaczony jako “M” oraz podwójny “MM”. Model podwójny to tak naprawdę dwa odzielne schładzalniki pracujące w jednym pomieszczeniu. Dwie oddzielne sieci wodociagowe zasilają schładzalniki z których pierwszy ochładza wstępnie a drugi chłodzi już wodę schłodzoną, co daje szybszy i skuteczniejszy efekt schłodzenia.

Kupujący i decydujący się na taki schładzalnik musi dobrze dobrać typ i wielkość urządzenia. Należy odpowiedznio skalkulować przepływ mleka we własnej instalacji dojnej i mieć na uwadze ewentualne zwiekszenie wydajności mleka czy wielkości hali udojowej. Wiąże się to z wyborem odpowiedzniej pomy mlecznej a najczęściej dwóch pomp z których pierwsza tłoczy mleko a druga może wspomóc mycie lub może pompować ewentualne „chore” mleko z odzielnej instalacji.

 

Wybór poprawnego typu schładzalnika

Zainstalowanie podwójnego wymiennika ciepła jest uzależnione od łatwego dostępu do zimnej wody. Ochłodzona woda może być pozyskana bezpośrednio ze schładzalnika mleka ze zbiornikiem wody lodowej albo z oddzielnego zbiornika zimnej wody. Użycie podwójnego schładzania może obniżyć temperaturę mleka zlewanego do schładzalnika do 4° C.  Tak niska temperatura hamuje w znacznym stopniu rozmnażanie się bakterii w mleku.