Zioła -działanie chelatów dla krów , drobiu, świń, tuczników.
bezpośrednie odżywianie komórek składnikami mineralnymi tzw. efekt tunelowy, przyswajalność kationów w formie chelatu jest nawet 10-krotnie wyższa od kationów trafiających do organizmu w formie chlorków,siarczanów czy tlenków.
Uwolnione w komórce od kationów chelatory, pełnią funkcję nośnika zabierającego z niej substancje szkodliwe lub zbędne jak :
o produkty przemiany materii
o jony metali ciężkich
substancje toksyczne
Stosując chelaty, unikamy przedawkowania składnikami mineralnymi bo, organizm uwalnia kationy ze związku chelatowego dopiero wówczas gdy dana komórka sygnalizuje jego niedobór.
Stosowanie chelatów korzystnie wpływa na układ krwionośny organizmu, usuwając złogi na ścianach tętnic. Złogi wywierają negatywny wpływ na serce, układ rozrodczy (mięśniaki) a także funkcje kończyn (bóle, brak krążenia, dna moczanowa).
Związki chelatowe, są komórkom nieustannie potrzebne, aby mogły w nich zachodzić prawidłowe reakcje biochemiczne. Pełnią funkcję koenzymów wspierających enzymy będące aktywatorami tych reakcji. W pojedynczej komórce 100 tys. enzymów bierze udział w ponad milionie reakcji biochemicznych na minutę.
Obniża i stabilizuje ilość komórek somatycznych w mleku na niskim poziomie.
Podwyższa sprawność układu odpornościowego i zwiększa aktywność fagocytową.
Bardzo pomocny w eliminacji “cichych rui”.
Ogranicza występowanie kwasicy.
Potęguje apetyt, zwiększa wydzielanie enzymów i soków trawiennych.
Ułatwia regenerację kosmków jelitowych.
Pełni funkcję ochronną wątroby.
Olejki eteryczne wchodzące w skład Mix Oil:
Eukaliptusowy – niszczy paciorkowce i gronkowce
– leczy nieżyty układu oddechowego
– rozszerza oskrzela
– dezynfekuje drogi oddechowe
– działa przeciwbakteryjnie
Tymiankowy – działa przeciwgrzybicznie
– działa przeciwrobaczo
– pobudza wydzielanie soków trawiennych
Czosnkowy – niszczy bakterie Gram + i Gram –
– wpływa pierwotniakobójczo
– obniża stężenie cholesterolu
– zapobiega zakrzepicy
– wzmaga przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi
– zwiększa przyswajalność tłuszczów
Pomarańczowy – działa relaksująco, zmniejsza stres, łagodzi stan napięcia nerwowego
Oregano – pomocny przy mięśniobólach, nerwobólach, urazach kończyn i tkanek miękkich okołostawowych
Wydatnie wspomaga organizm krowy w ograniczaniu infekcji bakteryjnych gruczołu mlecznego.
Wprowadzony do organizmu przez układ pokarmowy działa:
przeciwbakteryjnie z uwagi na zawarte w nim tymol, karwakrol, allicynę, geraniol, garbniki
przeciwzapalnie to efekt obecnej w składzie glicyrhizyny i aldehydu kwasu cynamonowego
antygrzybicznie ze względu na na zawarte związki flawonowe
przeciw temperaturowo dzięki pochodnym kwasu cynamonowego
pobudza apetyt zawarte w nim związki między innymi octan cynamonowy stymulują
wydzielanie śliny i sekrecję soków trawiennych
Mechanizm działania przeciwzapalnego
Właściwością glicyrhizyny (jak i innych salicylanów) jest wpływ na inhibitony z grupy prostaglandyn. Prostaglandyny są odpowiedzialne za: gorączkę, pocenie się czyli generalnie produkcję endotoksyn Działanie salicylanów sprowadza się do wstrzymania produkcji cyklooksygenozy, enzymu, który zapoczątkowuje ich produkcje.
Cynk – niezbędny w procesie wzrostu organizmu, produkcji i sekrecji hormonów. Niedobór osłabia tempo wzrostu, wpływa na utratę apetytu, pogarsza wykorzystanie paszy, powoduje schorzenia skórne i zaburzenia rozwoju rogu kopytowego
Mangan – uczestniczy w syntezie tłuszczy. Niedobór wstrzymuje wzrost, powoduje wykształcenie słabego systemu kostnego i zwiększa podatność na choroby.
Miedź – wpływa na syntezę hemoglobiny. Jej brak prowadzi do anemii, dysfunkcji układu
nerwowego, powstawania słabej tkanki kostnej, depigmentacji i zaburzeń okrywy włosowej.
Kobalt – odgrywa istotną rolę w syntezie białek
Sód – niezbędny przy mineralizacji kości oraz syntezie białek
Wapń – podstawowy budulec kości i zębów
Witamina B1 – tonizuje działanie układu nerwowego.
Witamina B6 – jest biokatalizatorem syntezy białek.
Witamina C – reguluje pracę układu nerwowego. Element składowy (uszczelniacz) ścian naczyń krwionośnych
Witamina PP – odgrywa bardzo ważną rolę w budowie odporności naturalnej
Cholina – decyduje o prawidłowym działaniu układu nerwowego
Kwas pantotenowy – zapobiega depresji, drażliwości a jednocześnie infekcjom górnych dróg
Obniża i stabilizuje ilość komórek somatycznych w mleku na niskim poziomie.
Podwyższa sprawność układu odpornościowego i zwiększa aktywność fagocytową.
Bardzo pomocny w eliminacji “cichych rui”.
Ogranicza występowanie kwasicy.
Potęguje apetyt, zwiększa wydzielanie enzymów i soków trawiennych.
Ułatwia regenerację kosmków jelitowych.
Pełni funkcję ochronną wątroby.
Olejki eteryczne wchodzące w skład Mix Oil:
Eukaliptusowy – niszczy paciorkowce i gronkowce
– leczy nieżyty układu oddechowego
– rozszerza oskrzela
– dezynfekuje drogi oddechowe
– działa przeciwbakteryjnie
Tymiankowy – działa przeciwgrzybicznie
– działa przeciwrobaczo
– pobudza wydzielanie soków trawiennych
Czosnkowy – niszczy bakterie Gram + i Gram –
– wpływa pierwotniakobójczo
– obniża stężenie cholesterolu
– zapobiega zakrzepicy
– wzmaga przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi
– zwiększa przyswajalność tłuszczów
Pomarańczowy – działa relaksująco, zmniejsza stres, łagodzi stan napięcia nerwowego
Oregano – pomocny przy mięśniobólach, nerwobólach, urazach kończyn i tkanek
miękkich okołostawowych
Wydatnie wspomaga organizm krowy w ograniczaniu infekcji bakteryjnych gruczołu mlecznego.
Wprowadzony do organizmu przez układ pokarmowy działa:
przeciwbakteryjnie z uwagi na zawarte w nim tymol, karwakrol, allicynę, geraniol, garbniki
przeciwzapalnie to efekt obecnej w składzie glicyrhizyny i aldehydu kwasu cynamonowego
antygrzybicznie ze względu na na zawarte związki flawonowe
przeciw temperaturowo dzięki pochodnym kwasu cynamonowego
pobudza apetyt zawarte w nim związki między innymi octan cynamonowy stymulują
wydzielanie śliny i sekrecję soków trawiennych
Mechanizm działania przeciwzapalnego
Właściwością glicyrhizyny (jak i innych salicylanów) jest wpływ na inhibitony z grupy prostaglandyn. Prostaglandyny są odpowiedzialne za: gorączkę, pocenie się czyli generalnie produkcję endotoksyn Działanie salicylanów sprowadza się do wstrzymania produkcji cyklooksygenozy, enzymu, który zapoczątkowuje ich produkcje.
Cynk – niezbędny w procesie wzrostu organizmu, produkcji i sekrecji hormonów. Niedobór osłabia tempo wzrostu, wpływa na utratę apetytu, pogarsza wykorzystanie paszy, powoduje schorzenia skórne i zaburzenia rozwoju rogu kopytowego
Mangan – uczestniczy w syntezie tłuszczy. Niedobór wstrzymuje wzrost, powoduje wykształcenie słabego systemu kostnego i zwiększa podatność na choroby.
Miedź – wpływa na syntezę hemoglobiny. Jej brak prowadzi do anemii, dysfunkcji układu
nerwowego, powstawania słabej tkanki kostnej, depigmentacji i zaburzeń okrywy włosowej.
Kobalt – odgrywa istotną rolę w syntezie białek
Sód – niezbędny przy mineralizacji kości oraz syntezie białek
Wapń – podstawowy budulec kości i zębów
Witamina B1 – tonizuje działanie układu nerwowego.
Witamina B6 – jest biokatalizatorem syntezy białek.
Witamina C – reguluje pracę układu nerwowego. Element składowy (uszczelniacz) ścian naczyń krwionośnych
Witamina PP – odgrywa bardzo ważną rolę w budowie odporności naturalnej
Cholina – decyduje o prawidłowym działaniu układu nerwowego
Kwas pantotenowy – zapobiega depresji, drażliwości a jednocześnie infekcjom górnych dróg